Czy w ciąży można jeść lody?

Lody to jedne z ulubionych deserów w trakcie lata, niezależnie od wieku. Chętnie sięgają po nie także ciężarne, dla których wysokie temperatury mogą być szczególnie uciążliwe. Okazuje się jednak, że lody w ciąży to nie zawsze dobry pomysł, dlatego trzeba być ostrożnym przy wyborze produktu oraz zachować umiar. Jakie lody można jeść w ciąży?

Czy można jeść lody w ciąży?

Lekarze często słyszą od swoich ciężarnych pacjentek pytanie, czy można lody w ciąży. Odpowiedź, której udzielają, nigdy nie jest jednoznaczna. Ze stanowczą odmową spotkają się z pewnością kobiety chorujące na cukrzycę ciążową. Spożywanie zimnego smakołyku może się okazać również problematyczną kwestią w przypadku osób, które są zagrożone otyłością. Złej jakości lody zawierają bardzo dużą ilość kalorii, dlatego spożywane regularnie wraz z innymi słodyczami lub przekąskami może skutkować zbyt dużym przyrostem masy ciała.

To, czy można jeść lody w ciąży, stanowi złożoną kwestię jeszcze z jednego powodu. Mogą bowiem stać się źródłem zakażenia bakteriami salmonelli lub Listeria monocytogenes, która wywołuje objawy podobne do grypy, jednak niezwykle niebezpieczne dla płodu. Zazwyczaj choroba powodowana jest przez spożycie produktów zawierających niepasteryzowane mleko, dlatego ryzyko zachorowania po spożyciu lodów jest małe, ale nie zerowe.

Jakie lody w ciąży będą bezpiecznym wyborem?

To, jakie lody można jeść w ciąży, zależy w dużej mierze od ich składu. Ciężarna kobieta powinna zwracać szczególną uwagę na etykiety wszystkich kupowanych artykułów. Zbilansowana, możliwie najbardziej zdrowa dieta jest w tym okresie niezwykle ważna. W ciąży warto sięgać po lody naturalne, najlepiej pochodzące od znanych producentów, o których wiemy, że stosują się do najwyższych standardów produkcyjnych w kwestii higieny. Pamiętajmy, że jeśli takie lody ulegną rozmrożeniu, nie wolno nam ich ponownie zamrażać, jako że postępując w ten sposób narażamy się na zachorowanie na salmonellę.

Jeśli zastanawiamy się, jakie lody w ciąży będą bezpieczne dla mamy i malucha, warto zauważyć, że niepotrzebnym ryzykiem może być spożycie lodów z automatu. Nigdy nie możemy mieć bowiem pewności, jak często i jak dokładnie jest czyszczona maszyna. Dobrym wyborem dla kobiet w ciąży będą owocowe sorbety, a także lody wegańskie, ponieważ do ich produkcji nie wykorzystuje się mleka. Najczęściej zawierają bowiem znacznie mniejszą ilość kalorii niż tradycyjne desery, a ponadto mogą się pochwalić znacznie zdrowszymi składami. Świetną opcją jest również samodzielne wykonanie lodów, co jest możliwe nawet bez posiadania specjalnych urządzeń.

Czy można lody w ciąży i dlaczego warto je jeść?

Choć nieodpowiednie lody mogą wywołać wiele szkód, spożywanie tych szeroko uwielbianych deserów lodowych ma również wiele zalet. Lody ze zdrowym składem stanowią dobre źródło białka, wapnia, a jeśli zawierają naturalne owoce, także witaminę C. Cukier w rozsądnej ilości pomaga poprawić koncentrację i samopoczucie, natomiast same lody są lekkostrawne, dlatego po ich spożyciu przyszła mama nie będzie się musiała mierzyć z poczuciem ociężałości, co może się zdarzyć w przypadku innych deserów. Lody mleczne to także sposób wielu ciężarnych na walkę ze zgagą, ponieważ mleko dobrze radzi sobie z łagodzeniem pieczenia.

Na jakie produkty trzeba jeszcze uważać w trakcie ciąży?

Wiemy już, że to, jakie lody w ciąży można spożywać bezpiecznie, jest zależne od rodzaju użytego mleka. Jeśli jest ono niepasteryzowane, może być siedliskiem niebezpiecznych bakterii Listeria monocytogenes. Podobnie rzecz się ma w przypadku serów pleśniowych – takie produkty nie są zakazane w ciąży, ale przed spożyciem należy koniecznie zapoznać się z etykietą. Sery z mleka pasteryzowanego są w pełni bezpieczne dla ciężarnej.

Pasteryzacja wiąże się z podgrzaniem mleka do wysokiej temperatury. To z kolei sugeruje nam, że kobiety w ciąży nie powinny spożywać produktów czy pokarmów, które zawierają surowe mięso – na przykład niektóre sushi, tatar czy krwiste steki. To samo tyczy się, chociażby surowych jaj.