Czy zatrucie pokarmowe w 3. trymestrze ciąży jest niebezpieczne?

Każda przyszła mama chce dla siebie, jak i swojego nienarodzonego dziecka jak najlepiej. To nic dziwnego, że niepokoisz się o to, jaki wpływ mogą mieć wcześniej mało szkodliwe dolegliwości. Zatrucie pokarmowe w ciąży może mieć o wiele poważniejsze konsekwencje niż przed okresem jej trwania. Układ odpornościowy kobiety jest osłabiony, przez co przebieg różnego rodzaju chorób jest zupełnie odmienny. Z tego względu zatrucie pokarmowe w ciąży może być bardzo niebezpieczne.

Czym jest zatrucie pokarmowe?

Zatrucie pokarmowe może mieć swoje źródło w kilku kwestiach, jednak bez względu na przyczynę nadal są bardzo niebezpieczne. Najczęstsze powody stanowią bakterie, egzotoksyny, przez nie produkowane, mykotoksyny pochodzenia grzybowego, wirusy, pasożyty i toksyny pokarmowe, które znaleźć można w niektórych rybach. Substancje warunkujące zatrucie mogą występować także za sprawą takich czynników, jak salmonella, laseczki jadu kiełbasianego, rotawirusy, enterowirusy, glisty ludzkie bądź tasiemce.

Główne objawy, które towarzyszą zatruciu pokarmowym w 3, trymestrze ciąży, ale nie tylko, to przede wszystkim bóle brzucha, mięśni bądź głowy, wymioty, biegunka, gorączka, dreszcze, a także mdłości.

Zatrucie pokarmowe a ciąża

Nad odpowiedzią na pytanie, czy zatrucie pokarmowe w ciąży może zaszkodzić dziecku, zastanawia się wiele kobiet. Jak jest jednak naprawdę? Zatrucie stanowi bardzo niebezpieczną sytuację zarówno dla samej kobiety, jak i jej nienarodzonego maluszka. Układ odpornościowy został osłabiony, by nie zaczął zwalczać kształtującego się w łonie nowego życia. Dlatego wszelkie procesy obronne i zwalczające chorobę będą pracowały słabiej, z czym wiąże się wyższe ryzyko możliwości zatrucia przez przyszłą mamę. Natomiast układ odpornościowy dziecka nie będzie w stanie się obronić z tego względu, że jego mechanizmy dopiero się tworzą.

Skutki zatrucia mogą być bardzo poważne. Należą do nich pozbawienie nienarodzonego dziecka istotnych substancji odżywczych, uszkodzenie wzroku czy nawet układu nerwowego. Najtragiczniejszą z kolei konsekwencją może być poronienie.

Zatrucie pokarmowe w ciąży - kiedy do lekarza?

W przypadku zatrucia pokarmowego w 3. trymestrze ciąży ryzyko przedstawia się zdecydowanie najpoważniej. Nie znaczy to jednak, że każda konsumpcja produktu, który nie jest pierwszej świeżości, będzie skutkowała negatywnymi konsekwencjami. Najczęściej do wyleczenia tej przypadłości wystarczy kilka dni, dostarczanie dużej ilości płynów, a także uregulowanie diety. Niezbędne będzie także odpoczywanie.

Jeśli objawy nie będą ustępować bądź, co gorsza, ulegną zintensyfikowaniu, konieczne jest udanie się do placówki medycznej. To najlepsze rozwiązanie w celu podjęcia odpowiednich środków zwalczających nieprzyjemne dolegliwości. Czasem lekarz może zalecić uzupełnienie elektrolitów w postaci np. kroplówki czy dostępnych w aptekach środków. W całym okresie ciąży, jednak szczególnie w przypadku zatrucia pokarmowego w 8. miesiącu ciąży, pod żadnym pozorem nie należy suplementować żadnych preparatów czy zażywać lekarstw bez konsultacji ze specjalistą.

Jak można zapobiec zatruciu pokarmowym w 9. miesiącu ciąży?

Bez względu na to, czy jest to okres ciąży czy też nie, warto dbać o profilaktykę związaną z zatruciami. Działania w jej ramach są szczególnie istotne w momencie spodziewania się dziecka ze względu na osłabiony organizm. Do tego typu czynności należeć będzie odpowiednia higiena zarówno dłoni, jak i wszelkich miejsc, w których przechowywana jest żywność. Wszystkie warzywa, owoce oraz mięso również należy umyć, zanim przystąpimy do przygotowywania z nich posiłku.

Niezwykle ważne jest, aby nie zamrażać ponownie rozmrożonych produktów. Pomocne może okazać się także częste wymienianie gąbek do mycia naczyń oraz zachowanie szczególnej uwagi przy utrzymywaniu czystości na suszarce i w szafkach. Jajka czy surowe mięso nie powinny mieć styczności z produktami gotowymi do spożycia, dlatego najlepiej przechowywać je w lodówce na odmiennych półkach.