Dieta w trakcie ciąży - co jeść a czego unikać

Prawidłowe odżywianie w ciąży jest niezwykle ważne dla zdrowia matki i dziecka. Należy pamiętać, że w okresie ciąży zapotrzebowanie organizmu na różnorodne składniki odżywcze, witaminy i minerały znacznie wzrasta. Zatem, jak wygląda prawidłowa dieta dla ciężarnych? Odpowiedź na to pytanie znajduje się w dalszej części artykułu. 

Dieta w ciąży - po co warto sięgać? 

Mówi się, że kobieta ciężarna powinna jeść za dwoje, jednak to nieprawda. Musi ona przede wszystkim brać pod uwagę to, jak dane pokarmy wpływają na organizm. Bardzo ważne, aby dieta w ciąży była zróżnicowana i bogata w liczne witaminy i minerały. Nie może zabraknąć w niej m.in. błonnika, zdrowych tłuszczów kwasu foliowego. Do produktów, które powinny znaleźć się w jadłospisie ciężarnej zalicza się: 

  • Warzywa i owoce - są one bogate w witaminy, minerały i błonnik. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, takich jak np. potas, kwas foliowy czy prowitaminy A. Doskonale wpływają one na zdrowie ciężarnej i dziecka. 
  • Produkty zbożowe - szczególnie polecane są te pełnoziarniste. Są one bogate w błonnik pokarmowy, który pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.
  • Produkty bogate w białko - białko jest niezbędne do budowy tkanek, enzymów oraz hormonów. Można je znaleźć w licznych produktach m.in. chudym mięsie, jajkach, roślinach strączkowych oraz produktach mlecznych. 
  • Zdrowe tłuszcze (oliwa z oliwek, awokado i orzechy) - są bardzo ważne dla rozwoju mózgu i układu nerwowego maluszka. Doskonale wpływają również na zdrowie ciężarnej.

Dieta ciążowa - czego unikać?

Gdy już wiesz, jakie produkty spożywcze włączyć do diety w czasie ciąży, zapewne zastanawiasz się, z jakich warto zrezygnować. Otóż kboiety ciężarne powinny odmówić sobie spożywania:

  • Mięsa niepasteryzowane - zdarza się, że tego typu wędliny zawierają bakterie Salmonelli czy Listerii, które mogą stanowić ogromne zagrożenie w czasie ciąży. 
  • Jaja niepasteryzowane - podobnie, jak niepasteryzowane mięsa mogą zawierać niebezpieczne bakterie. W okresie ciąży najlepiej zrezygnować ze spożywania jajek surowych i w pół surowych. Zdecydowanie lepszą opcją jest przygotowanie jajecznicy lub jajek na twardo bądź miękko. 
  • Produkty mleczne niepasteryzowane - mogą one zawierać bakterie Listerii. Do tego rodzaju produktów zaliczają się sery, takie jak brie, camembert i feta.
  • Niedojrzałe warzywa i owoce -  mogą zawierać patogeny, takie jak Salmonella i E. cola, które wywołują wiele poważnych chorób układu pokarmowego. 
  • Przetworzone produkty mięsne (kiełbasy czy parówki) - zwykle w ich składzie znajdują się spore ilości ilości soli i konserwantów, które stanowią zagrożnie dla rozwijającego się płodu. W diecie ciążowej lepiej uwzględnić chude, nieprzetworzone mięso np. kurczaka czy indyka.

Dieta dla kobiet w ciąży - produkty zakazane 

Jaka dieta w ciąży sprawdzi się najlepiej? Zróżnicowana i niezawierająca produktów zakazanych, do których zaliczają się:

  • Ryby zawierające duże ilości rtęci np. łosoś, tuńczyk, miecznik i halibut - są niebezpieczne dla rozwijającego się dziecka, dlatego w okresie ciąży warto całkowicie zrezygnować z ich spożywania.
  • Napoje alkoholowe - mogą prowadzić do bardzo poważnych problemów zdrowotnych u dziecka. Często stanowią przyczynę wrodzonych wad rozwojowych i zaburzeń neurologicznych.
  • Niektóre leki - mogą być szkodliwe dla płodu i ciężarnej. Dlatego zanim sięgniesz po dane preparaty, skonsultuj z lekarzem w celu wykluczenia przeciwwskazań do ich stosowania. 
  • Niektóre produkty z konserwantami - szczególnie niebezpieczne dla płodu konserwanty ukrywające się pod nazwą benzoapiryna. Często występują one w szynkach i innych przetworzonych produktach mięsnych. 

W czasie ciąży należy unikać również picia wody z kranu, która nie została poddana odpowiedniej obróbce. Należy pamiętać, że może ona zawierać liczne bakterie i substancje szkodliwe dla płodu.

Aby uzyskać szczegółowe informacje o tym, jaka dieta w ciąży sprawdzi się najlepiej, warto skonsultować się z dietetykiem. Specjalista dobierze odpowiedni jadłospis, dostosowany do Twoich indywidualnych potrzeb. Dieta przygotowana przez profesjonalistę będzie w pełni bezpieczna dla Ciebie i płodu.